vrijdag 16 september 2011

(a-)Social Media

Facebook, Twitter, Hyves: we kennen ze allemaal. Sociale media blijft maar groeien en wordt tegenwoordig ook heel vaak gebruikt met name onder jongeren. Ik ben persoonlijk een groot voorstander van sociale media. Niet alleen voor het delen van vakantiefoto's, het 'liken' van andermans foto's of het retweeten van iemands tweets, maar vooral omdat het zo'n machtig medium is. Met slechts één klik op de muis worden meer dan 97.000 tweets per minuut verzonden. Dat zijn er meer dan 1600 per seconden. Ondanks dat meer dan de helft van de tweets loze kreten bevat, is het een nuttig systeem om snel en bondig nieuws te verspreiden. Tegenwoordig wordt - vooral bij journalisten en programmamakers - niet alleen de naam vermeld op tv, maar ook hun twitternaam.

Facebook is dan toch iets meer voor het delen van informatie met vrienden. Zelden zie je daar een nieuwsbericht voorbij komen. In tegenstelling tot promotiemateriaal of reclame. Alles wordt geliked en gedeeld. Families worden ingewikkeld: vriendinnen zijn zussen van elkaar, een ander is hun vader en laat grootmoeder van 18 ook niet ontbreken. Het kan allemaal op facebook.

Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Lary Rosen is gebleken dat tieners die vaker gebruik maken van Facebook, Hyves of Twitter, het minder goed doen op school. Veel gebruik van sociale media zou voor slaapproblemen kunnen zorgen of tot depressie leiden. Ook ondervond hij dat tieners die constant inloggen op Facebook vaak narcistisch gedrag vertonen en meer kans lopen op een niet sociale persoonlijkheid ÉN het kan leiden tot overmatig alcoholgebruik.

Smartphones werken ook niet mee voor goede resultaten stelt Rosen. Wanneer leerlingen hun telefoon binnen handbereik hebben blijken ze eerder afgeleid te zijn wat leidt tot slechte concentratie. Doordat hun concentratie ver te zoeken is tijdens de lessen, zouden zij volgens onderzoek slecht scoren op schooltesten.

Onzin, als je het mij vraagt. Ik en duizende andere leeftijdsgenoten loggen iedere dag in op Facebook, plaatsen iedere dag tweets en delen iedere dag informatie. Toch ben ik nog altijd niet contactgestoord, alcoholist, of depressief. Integendeel zelfs. Ik zie sociale media als een communicatie middel om sociale contacten te kunnen onderhouden. Bijvoorbeeld met vrienden uit het buitenland. Misschien zit er een kern van waarheid in dat wanneer leerlingen hun smartphone gebruiken tijdens lessen minder goede resultaten scoren op toetsen. Maar of ze er nou écht stoornissen aan overhouden is nog maar de vraag.

Want zeg nou zelf; wat als Facebook een dag niet werkte?

1 opmerking:

  1. Haha deze komt mij bekend voor... Hoe zou dat nou komen? Een dag zonder social media.... I would die!

    BeantwoordenVerwijderen